Renovation and attic conversion historic Lake Zurich house, Erlenbach ZH, 2016

  • Building: Historic Lake Zurich house
  • Year of construction: 17th century
  • Client: Private
  • Assignment: Partial renovation and attic conversion
  • Services: Planning and realization
  • Project handling: Christine Hotz Steinemann, Valentin Gillet

In the imposing roof structure of the several hundred-year-old house, another apartment is to be realized. From both a design and technical point of regard, this project proves to be highly demanding, as the desire for a bright, light-flooded apartment with large window openings contrasts with the location in the roof. A harmonious appearance of a house is to a large extent determined by the roof. As a consequence, the intervention is limited to two measures that are visible from the outside and create maximum quality in the interior: Between two truss levels, a hatch construction, like a table, is placed on the respective longitudinal facades. The new volume penetrates the entire width of the roof truss, and the corner glazing opens up the view of the surroundings on all sides. On the lake side, the round window blends harmoniously into the facade and frames the view of the lake.


Photography: Stefan Jäggi

More projects